21 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională în cadrul etapei speciale, la nivelul județului Iași

 

La etapa specială a examenului de  Evaluare Națională s-au înscris 21 de absolvenți ai clasei a VIII-a, probele de evaluare urmând a se desfășura, la nivelul județului Iași, în două centre de examen situate în municipiul Iași, respectiv în Pașcani.

Examenul debutează luni, 29 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, pentru care s-au înscris 19 candidați, în timp ce marți, 30 iunie, se desfășoară proba de Matematică  la care sunt 21 de candidați înscriși.

Probele încep la ora 9:00, iar timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Acestea sunt monitorizate audio-video și sunt organizate cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție și protecție stabilite în contextul pandemiei COVID-19.

Primele rezultate se vor  afișa  joi, 2 iulie, până la ora 12.00, în centrele de examen. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse în ziua de 2 iulie, în intervalul orar 14:00 - 20:00. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie. Se impune a fi menționat și faptul că elevii care participă la etapa specială a Evaluării Naționale au șanse egale cu cei din etapa anterioară în ceea ce privește participarea la admiterea în învățământul liceal care se va desfășura în perioada 2-16 iulie 2020.

Ministerul Educației și Cercetării pune, în continuare, la dispoziția celor interesați, o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 29 iunie - 2 iulie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 3 iulie, între orele 8:00 -14:00.

Media generală obținută în urma susținerii Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri, prin cifra de școlarizare aprobată, pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.